Tårka håret genom att trycka och krama håret!

Män&kvinnor.

Nytvättat hår - friskt, mjukt, glänsande och doftande rent. Då är håret som allra vackrast. Ett smutsigt, otvättat hår däremot, tappar snabbt i både glans, smidighet och volym. Att tvätta det är den enklaste och snabbaste skönhetskur vi kan ge vårat hår. Många av oss tvättar håret varje dag, månad efter månad, år efter år. Ändå är det förvånansvärt många av oss som tvättar håret på fel sätt. Och då kan håret fara illa. För det är aldrig så skört, så känsligt, som när det blivit vått. Och det behöver aldrig behandlas så varsamt, så ömsint, som då.

 

Skäm bort hårbotten med massage
Stylingprodukter kan skapa en ogenomtränglig hinna i hårbotten och därmed hindra håret från att bli riktigt rent. Därför är det mycket viktigare att vi koncentrerar oss på att massera hårbotten när vi tvättar håret än att gnugga varendaste hårstrå.

 

1. Tvätta håret helst när det hänger ner naturligt, t.ex. när du står i duschen. Att böja sig ner över badkarskanten eller handfatet är mindre bra - då tvättar du håret "åt fel håll", mot dess naturliga växtriktning. Och då kan vattnet rugga upp barkhinnan (hårstråets yttersta hinna av fina fjäll), så att håret tappar glans och mjukhet.

2. Skölj igenom håret noga med ljummet vatten innan du tar i schampo. Då förbereds håret bäst för tvätten, och schampots tvättaktiva ämnen kan lätt lösa upp och avlägsna fett och smuts från hårstråna.

3. Häll i lagom mängd schampo i handflatan. Mängden schampo som behövs beror på vår hårlängd. En klick av en enkronas storlek brukar vara lagom till ett kort till halvlångt hår.

4. Arbetar upp ett skum mellan händerna och fördelar det jämnt över håret. Masserar sedan försiktigt in skummet med fingertopparna. Använd mjuka, lätta cirklande rörelser. Börja vid hårbotten och arbeta dig gradvis utåt mot topparna. Låt håret hänga ner, knöla inte upp allt hår på huvudet och gnugga!

5. Skölj, fortfarande med ljummet vatten. Alltför hett eller alltför iskallt vatten kan skada ytskiktet runt hårstråna. Låt sköljningen strila ner och "smek" det neråt över håret med varsamma händer. Gnugga aldrig håret när du sköljer för nu är håret ytterst bräckligt.

6. När du sköljt så pass länge att du tror att allt schampo tvättats ur håret – skölj en stund till. Om schamporester stannar kvar i håret blir det matt och svårskött. Dessutom kan hårbotten irriteras och klia.

7. Glöm inte balsam. Balsam är för vårt hår vad fuktighetskräm är för vår hy. Med balsam tillför vi inte bara fukt, vi skyddar håret mot slitage från torkning, föning, kamning och borstning, och från väder och vind. Man kan säga, att utan balsam är håret totalt oskyddat mot allt detta och därmed väldigt sårbart. Balsam gör vårt hår mjukare och mer lättkammat, det ger mer glans och volym och hjälper mot "flygighet" och statisk elektricitet.

VIKTIGAST! 8. Torka håret genom att trycka och krama med en mjuk frottéhandduk. Gnid och frottera aldrig – det sliter på håret! Gör en turban av handduken som får sitta kvar några minuter och suga åt sig det mesta av fukten. Red sedan ut det fuktiga håret med fingrarna, kamma med en grov kam och låt håret lufttorka. Det absolut bästa för håret är att det får torka på ett naturligt sätt. Många av de kortklippta frisyrerna är idealiska på så sätt att man faktiskt kan stiga direkt ur duschen, forma till frisyren med fingrarna och låta självtorka. Massera i hårbotten och krama i håret. Då får man upp minst samma volym som med fönen, men tar fram ditt naturliga fall så att frisyren håller längre.

9. En gång var tionde dag kan du byta ut hårbalsamet mot en bra inpackning om du har normalt hår. Har du torrt och skört hår kan du göra inpackning oftare, och mer sällan om det är fett. En inpackning är mer grundlig och djupgående form av balsam och ska därför ofta ha mer tid att verka. Det är en skönhetskur för håret på samma sätt som en ansiktsmask för huden.


Kommentarer
Postat av: evelina

bra tips :D

2009-12-04 @ 12:06:54
URL: http://lillie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0